Maak een afspraak: 016 29 31 31

Verloop behandeling

1. Eerste consult

Na een korte kennismaking zal de orthodontist een klinisch onderzoek uitvoeren. De orthodontist bekijkt en beoordeelt je gezicht, jouw gebit en je mondhygiëne.

De orthodontist legt je de verschillende mogelijkheden uit en bespreekt ook het bijhorende kostenplaatje.

De orthodontist geeft een aanvraagformulier mee voor een OPG (overzichtsfoto). Deze kan je laten maken in de praktijk van je familietandarts. Soms is ook een Teleradiografie (profiel) nodig. Deze laat je best nemen in de MKA-afdeling van het dichtstbijgelegen ziekenhuis. In speciale gevallen kan een CBCT of scan nodig zijn. Ook deze gebeurt meestal op een MKA-afdeling van het dichtstbijgelegen ziekenhuis.

Volwassen patiënten krijgen een aanvraagdocument mee om een check-up te laten gebeuren bij een parodontoloog. Deze specialist kijkt de algemene gezondheid van het tandvlees en het bot na.

Na de eerste consultatie wordt een verslag naar de tandarts gestuurd.

2. Tweede raadpleging

 

Dag van de fotoshoot en de scan, GEEN PAPJES MEER!! De scan vervangt de papjes en zo zie je meteen je tanden op het computerscherm.

We bespreken nogmaals het behandelplan en indien u een behandeling wenst op te starten plannen we een afspraak voor het plaatsen van uw apparaat.

Indien de behandeling zal starten met het klassieke uitneembare beugeltje of een RPE (Rapid Palatal Expander) zullen we alsnog een papjes-afdruk nemen.

3. THE DAY… plaatsing van het apparaat

De afspraak voor de plaatsing van het apparaat neemt in het geval van vaste apparatuur (blokjes beugel) ongeveer 1 uur in beslag. Deze afspraak dient tijdens de school- en kantoor uren ingepland te worden, tussen 9u en 14u30. Uiteraard ontvangt u van ons een attest van “klein verlet” om uw afwezigheid te rechtvaardigen.

Wanneer de apparatuur geplaatst is krijgt u van de mondhygiëniste/ assistente uitvoerig uitleg over de mondhygiëne tijdens de behandeling, met poetsinstructies. U krijgt een kleine reinigingskit met de benodigdheden om uw tanden en blokjes uitstekend te onderhouden.

Een pico bello mondhygiëne is een stralend gebit


 

4. Opvolgraadplegingen

Regelmatig (4 à 6 weken) zal u op controle moeten komen, even zo goed of u vaste apparatuur of uitneembare apparatuur hebt. De orthodontist bekijkt en beoordeelt de reeds plaatsgevonden tandbewegingen en zal het apparaat aanpassen.

De gemiddelde duur van een orthodontische behandeling met een blokjes-beugel is 18 maanden, maar is sterk afhankelijk van volgende factoren:

5. Einde van de ACTIEVE behandeling

Wanneer zowel u als de orthodontist tevreden zijn met het behaalde resultaat mogen de blokjes verwijderd worden. Omdat de tanden altijd neigen om zich te verplaatsen zal het behaalde resultaat gefixeerd worden met een retentiedraad (klein draadje aan de binnenzijde van de tanden gekleefd).

Indien de orthodont het nodig acht kan er ook nog een nachtbeugel voorzien worden als extra retentie.

Ook de voorziene retentie na de behandeling dient best jaarlijks opgevolgd te worden.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?