Maak een afspraak: 016 29 31 31

Behandeling voor ademhalingsstoornissen of OSA bij kinderen

Vele kinderen snurken tijdens hun slaap, ook als ze niet verkouden zijn. Dat is in sommige gevallen niet zo onschuldig als het lijkt. Een ademhalingsstoornis of Obstructieve Slaap Apnee (OSA) kunnen wij behandelen!

Nachtelijke ademhalingsstoornissen bij kinderen en volwassenen worden momenteel uitgebreid onderzocht. In een multidisciplinair symposium hierover aan de Universiteit van Michigan (USA, Ann Arbor) werd aangetoond dat de orthodontist naast andere specialisten zoals de ORL, de kinderarts en de kinderpsycholoog een rol te spelen heeft bij het ontdekken van het probleem en het behandelen ervan.

Wat zijn ademhalingsstoornissen of OSA?

Kinderen slapen wel eens met de mond open, met het nodige gesnurk erbij. Ze moeten een grotere inspanning doen om te kunnen ademen. Dat komt omdat om er ergens in de luchtpijp een hindernis is. Vandaar ook de naam, Obstructief staat voor ‘gehinderd, nauw’ en Apnee betekent in het Grieks ‘zonder adem’.

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk:

Het detecteren van het snurken en vergrootte amandelen is de verantwoordelijkheid van meerdere praktijken: KNO-arts, huisarts, tandarts, orthodontist, kinderarts. Ook de kinderpsycholoog moet soms breder durven denken dan het ADHD-probleem. We willen ouders hierover bewuster maken!

De gevolgen voor een kind bij Obstructieve Slaap Apnee (OSA)

Telkens als de ademhaling stokt, daalt het zuurstofgehalte in het bloed. Het gevolg is dat de diepte van de slaap vermindert. Deze kinderen hebben dus te weinig periodes van diepe slaap, waardoor ze overdag vermoeid zijn en moeite hebben om zich te concentreren.

De symptomen van OSA sluiten nauw aan bij die van ADHD. Men denkt nu dat sommige kinderen en ouders de diagnose ADHD te horen kregen, terwijl dat misschien niet altijd de correcte diagnose is.

De rol van de orthodontist

De orthodontisten van Opdebeeck & Partners hebben al jaren ervaring met het verbreden van de bovenkaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze behandeling het snurken significant doet afnemen en de ademhaling dus normaliseert tijdens het slapen. Dit kan bij kinderen, tussen de 8 en 12 jaar, op een eenvoudige en pijnloze manier behandeld worden. (zie vlinderapparaat onder  "soorten beugels") 

Foto: dit apparaatje maakt de verbreding of distractie van de bovenkaak mogelijk

Foto: dit apparaatje maakt het mogelijk om de verbreding van de bovenkaak te bekomen

Wat houdt de behandeling net in?

De behandeling waarbij de bovenkaak verbreed wordt, duurt 6 maanden en heeft het grootste effect tussen 8 en 12 jaar. Onze praktijk voert deze behandeling, Rapid Palatal Expansion of RPE genaamd, frequent uit. Dit is een pijnloze behandeling. Er is wel één addertje in het gras: snoepen is not done tijdens de behandeling. Kleverig snoep kan de ringen rond de bovenkiezen losmaken.
 

Kan je als ouder zelf al stappen ondernemen?

Zeker! Als uw kind snurkt en/of moeilijk ademt tijdens zijn of haar slaap, neem een video-opname van uw slapend kind. Dit is cruciale informatie, samen kijken we dan na wat de beste oplossing is. Zo kan het nodig zijn om een onderzoek in een slaaplabo te doen. Of als de amandelen vergroot zijn, overleggen we met de KNO-arts of het nodig is ze te verwijderen.

We hopen met deze uitleg iedereen bewuster te maken van nachtelijke slaap- en ademhalingsstoornissen. Dit probleem kan namelijk het meest efficiënt behandeld worden als het vroeg gespot wordt bij kinderen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de specialisten, maar ook bij de ouders. Contacteer ons via info@opdebeeckorthodontie.be, we helpen je graag verder!