Maak een afspraak: 016 29 31 31

Linguale orthodontie

Onzichtbare apparatuur

Onzichtbare apparatuur noemen we ook een “linguale” beugel. Lingua is “tong” in het latijn, dus een beugel aan de tongzijde. De linguale beugel is geknipt voor de jonge professional en voor alle patienten die graag diskreet behandeld willen worden”.

Met gesofistikeerde software worden de brackets ontworpen op de 3D afdruk van uw tanden, zodat ze perfect passen op het tandoppervlak. De slotjes in de brackets zijn zo ontworpen dat ze samen met de boog (draad) de tanden naar hun eindpositie brengen. De verschillende bogen variërend in vorm, in afmetingen en in soepelheid (elasticiteit) worden geplooid door een computergestuurde robot. 

Brakets worden in goud vervaardigd mede omdat dit metaal goed te plooien en te bewerken is. Het is een inert materiaal dit wil zeggen dat het niet reageert op allerlei factoren die in de mond aanwezig zijn. 

Het werken aan de linguale zijde eist veel van de orthodontist.

Deze drie factoren maken dat een “onzichtbare beugel” duur is. Om de prijs te drukken kan men kiezen voor een linguale beugel in de bovenboog en esthetische brackets aan de buitenkant in de onderboog. Deze oplossing komt tegemoet aan een de wens naar een zeer discrete oplossing. 

Het plus van de linguale beugel is de onzichtbaarheid. Je moet rekening houden met spraaklast die een 3tal weken kan aanhouden. De ene patiënt heeft er meer last van dan de andere. Het is niet te voorspellen wie veel dan wel weinig last zal hebben.

Omdat de brackets op maat van de patiënt zijn gemaakt is het voor hem/haar gemakkelijker om zich er aan aan te passen dan bij blokjes aan de buitenkant al kan een prikkende draad de tong irriteren! 

Linguale apparatuur werkt even goed als de apparatuur aan de buitenkant. Al zijn er verschillen. Het uitlijnen van de tandenbogen schijnt sneller te verlopen, het sluiten van openingen dan weer iets trager. Heeft niet elk nadeel zijn voordeel? 

Het nemen van de precisieafdruk is een erg belangrijk moment. Incognito beslist of deze afdruk voldoende nauwkeurig is. En ja soms moet de afdruk opnieuw genomen worden. 

Het is van het grootste belang dat alle tanden verzorgd zijn vooraleer de afdruk kan genomen worden. Ook moet alle tandsteen grondig verwijderd zijn. Blokjes plakken niet op tandsteen, bovendien compromitteert dat de nauwkeurigheid van de afdruk. 

Moeten er om één of andere reden tanden getrokken worden dan  gebeurt dat na het plaatsen van de beugel. Immers als er tanden getrokken worden verplaatsen de buurtanden zich. Als gevolg hiervan past het gootje waarin de brackets gemonteerd zijn niet meer.

 

Eva, één van onze patiënten, zei hierover het volgende:

"Ik raad het iedereen aan! Je ziet niets, en het voelt comfortabel aan. In het begin had ik een heel klein beetje spraaklast, waar mijn omgeving niets van gemerkt heeft en die snel overging.

De behandeling had gerust nog een paar maanden langer mogen duren, ik was al snel vergeten dat ik een beugel droeg."