Maak een afspraak: 016 29 31 31

Blokjes

Eén van de meest voorkomende beugels is de blokjesbeugel of slotjesbeugel (in de volksmond vaak gewoon “blokjes”).

De blokjesbeugel dankt zijn naam aan de blokjes of slotjes die elk apart op de tanden gelijmd worden. Deze worden vervolgens aan elkaar verbonden met een metalen draad door de blokjes zodat de tanden op de gewenste plaats kunnen worden geduwd. Vaak houden de blokjes de metalen draad vast aan de hand van elastiekjes.

Blokjes vs linguale beugel

Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk om voor een linguale beugel te kiezen (ook wel “onzichtbare beugel”). Het grote voordeel van de linguale beugel is discretie. Meer informatie over linguale orthodontie vind je hier.

Blokjes voor volwassenen

Net als de meeste orthodontische behandelingen komen volwassenen net zo goed in aanmerking voor blokjes als kinderen. Ook hier geldt dat tegenwoordig vaak kan worden geopteerd voor een linguale (onzichtbare) beugel.

Controleafspraken bij uw orthodontist

Zoals bij alle soorten beugels dient u met blokjes regelmatig op controle te gaan bij uw orthodontist. Bij elke controle wordt de draad een beetje aangespannen, waardoor de tanden beetje bij beetje in de juiste richting geduwd worden. Na elke afspraak kunnen de tanden wat pijnlijk aanvoelen, maar dat went al snel weer. De behandeling duurt vaak twee tot drie jaar, maar soms ook minder dan een jaar. Uw orthodontist kan dit op voorhand enigszins inschatten/voorspellen. Het is belangrijk dat uw blokjesbeugel pas wordt verwijderd wanneer de gewenste stand van de tanden bereikt is.

Uw orthodontist blijft ook uw aanspreekpunt indien u bijvoorbeeld last of pijn heeft van uw beugel.

Een vraag? Een afspraak?