Maak een afspraak: 016 29 31 31

Beugel

Een regelmatig gebit is belangrijk, zowel uit esthetische overwegingen als gezondheidsoverwegingen. Wanneer tanden naar voren of scheef staan, kan een orthodontische behandeling of beugelbehandeling dit corrigeren.

Op welke leeftijd draag je een beugel?

De beugelbehandeling kan op elke leeftijd worden toegepast.

Veel tieners tussen tien en vijftien jaar doorlopen een beugelbehandeling omdat op die leeftijd de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er ruimte vrijkomt tijdens het wisselen van de tanden.

Maar ook op latere leeftijd is het in sommige gevallen nodig een beugel voor volwassenen te dragen.

Hoe werkt een beugel?

Een beugelbehandeling bestaat uit twee fasen: de actieve fase en de retentiefase.

In de actieve fase van de beugel wworden de tanden en/of kaken gecorrigeerd (met een vaste beugel, losse beugel of combinatie van de twee). De typische duur van deze fase is twee tot drie jaar, al is soms ook een veel kortere behandelingsduur mogelijk. Er worden in ieder geval bij elke behandeling regelmatige controles uitgevoerd om voortgang bij te houden en de beugel waar nodig bij te stellen of aan te passen.

De retentiefase begint wanneer het gewenste resultaat van de behandeling bereikt is. Het doel van een retentiebeugel is het zo goed mogelijk vasthouden van dit resultaat. De tanden kunnen namelijk na de behandeling nog verschuiven, dit gebeurt trouwens ook bij mensen die nooit een beugel hebben gedragen.

Welke soorten beugels zijn er?

Een beugelbehandeling kan verschillende vormen aannemen, hier een overzicht van de meest voorkomende soorten beugels.

Een vraag? Een afspraak?